2018. március 15., csütörtök

68 Hieroglifikus "Magasságos Lyukó köve" mondat egy veleméri rajzos sindün

A veleméri rajzos sindük (tetőcserepek) a magyar néprajzkutatás számára lényegében újdonságot jelentenek. A néprajztudomány - Nagy Zoltán cikkeit leszámítva - nem foglalkozott a házilagosan készített tetőcserepeken lévő rajzokkal, jelekkel és szövegekkel. Ezen a területen belül is különlegességnek számít a veleméri rajzos sindük világa, mert ezeken az ősvallásnak az akadémikus tudomány számára ismeretlen magyar hieroglif írással írt üzenete maradt fent. 

Ezt a hieroglifikus (ősvallási jelképekből alakult, képszerű szójelekből álló) ősírásunkat a közelmúltban megjelent kötetemben mutattam be tankönyvszerűen (650 oldal, kb. 1000 színes kép műnyomó papíron). A könyvesbolti forgalomban legolcsóbban a Püski Könyvesboltban kapható.



 1. ábra. A hieroglifikus Magasságos Lyukó köve mondatot hordozó veleméri rajzos sindü (fotógrafika), előzetes időpont-egyeztetés után a társaival egyetemben megtekinthető a veleméri Sindümúzeumban



2. ábra. A rajzos sindü grafikailag nem javított fényképe


A rajzos sindün a magyar hieroglif írás "jelből növő virág" ábrázolási konvencióját látjuk. Ez az ábrázolási konvenció jelek segítségével ama alapvető ősvallási tételt illusztrálja, miszerint az élet az Istennek köszönhető. Ezt úgy ábrázolja, hogy az életet jelképező virág, vagy növény az Isten egyik jelképéből, esetünkben a lyuk/Lyukó hieroglifából nő ki. Az ábrázolás az ismert bőségszaru fogalmának az őse. 



3. ábra. A csodaszép csempeszkopácsi Árpád-kori templom freskói között megtalálható az "atya jeléből növő virág" ábrázolási konvenció



4. ábra. Nógrádi hímzés az atya jeléből növő virággal


Ez a "jelből növő virág" ábrázolási konvenció közismert kifejezési eszköz lehetett az Árpád-korban, máig előfordul a magyar néprajz tárgyain, de már a kő- és a bronzkorban is ismert volt, például megtalálható Göbekli tepe 12 000 éves ábrázolásain, valamint az Indus-völgyi kultúrában is, egy Harappa-edényen.



5. ábra. A veleméri rajzos sindü ma/magas szójele és a székely írás "m" betűje



 6. ábra. A veleméri rajzos sindü Lyukó hieroglifája és a székely írás "ly" betűje


7. ábra. A veleméri rajzos sindű szójele és a jel párhuzama Felsősófalva Kodárostetőről


A tárgyalt veleméri rajzos sindün megtalálható a "magas kő" ábrázolási konvenció előfordulása is. Ez az ábrázolási konvenció két, vagy három jelből áll. 

Állandó tagja a "magas kő" jelmontázsnak a magas és a hieroglifa. E magas kő elnevezés a templomkörzetek vagy a kiugró nagyságú köveken (kaptárköveken) működő áldozati helyek neve lehetett és a jelpár egy lépcsős toronytemplom ábrázolásából alakult ki. A toronytemplom ábrázolásának bal oldalából a magas, a jobb oldalából pedig a szójele született meg (majd az akrofónia során ezekből keletkezett a székely írás "m" és "harmadik k" betűje).

Amikor az ábrázolási konvenció jelmontázsa három jelből áll, akkor a két szélső a magas és a hieroglifa, a középső pedig az Isten valamilyen jelképe. Arra utal ez a jelhármas, hogy azon a magas kövön, abban a templomkörzetben a jelképével megjelölt Istent tisztelik, neki mutatnak be szertartásokat.



8. ábra. Gyimesi hímes tojás a Magas sarok kő mondattal



9. Ábra. Indián edény a "Magasságos jó sarok köve" jelmontázzsal


Időben és földrajzilag is tág az a horizont, amelyen belül e jeleknek és jelmontázsoknak megtalálható a párhuzama. Tudjuk, hogy e távoli jelrendszerek puszta összehasonlítása is ellenkezik az akadémikus "tudomány" egyetemeinken tanított és szakkönyvekben sulykolt hazug dogmáival. Az általában hangoztatott, de ennek ellenére sem igaz írástani kép szerint ugyanis az ilyen távoli jelrendszereknek egymáshoz nem lehet semmi köze. Azok a "szakértők" azonban, akik ezt az álláspontot vallják, sohasem ellenőrizték a saját állításaikat a szükséges alapossággal. Az ilyesfajta ellenőrzésekhez ugyanis becsület, bátorság, szaktudás és igen sok munka szükségelteik - aminél sokkal könnyebb az előző "tudós" generációk megalapozatlan téveszméinek szajkózása. Nekem szerencsém volt Nemetz Tibor matematikus segítségével 1992-ben elvégezni egy valószínűségszámítást (a leírását 1993-ban közzé is tettem a Bronzkori magyar írásbeliség c. kötetben). Ez a matematikai valószínűségszámítás romba döntötte az említett akadémikus téveszmét, mert bebizonyította, hogy a hasonlóság a jelek világában is a rokonság jele. 

A most bemutatott veleméri rajzos sindün (1. ábra) az alsó levelek felelnek meg a magas és a jeleknek, a legalsó Lyukó jel pedig a napisten jelképe. Azaz a veleméri hieroglifikus mondat olvasata: Magasságos Lyukó köve.

Örök hála azoknak a kitűnő veleméri paraszt-gerencséreknek, akik nem csak nagyszerű cserépedényeket tudtak készíteni, hanem megőrizték számunkra a kőkori ősvallás jeleit is!








veleméri Cserépmadár szállás kertjében, kávé mellett


További cikkek




Amennyiben az olvasó még nem tudná, hogy hol tölti el a nyaralásra szánt időt, akkor - javaslom - látogasson meg Veleméren és pihenjen nálam a Cserépmadár szállás és Csinyálóház nevű szálláson! Ez esetben módunk lenne néhány rovológiai tárgyú beszélgetést összekapcsolni az őrségi szálláson eltöltött hétvégével, vagy huzamosabb idejű nyaralással. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn szempontok alapján keres magának őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet, akkor nálunk megfelelő terepet talál. Nyilvánvaló, hogy különleges élményben lehet része. Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek csak itt és csak nálunk kaphatják meg ezt a legjobbaknak való szellemi csemegét. Volt szerencsém a milánói Boscolo-ban, egy ötcsillagos szállodában is eltölteni néhány napot és állíthatom, hogy az igen magas színvonalú kiszolgálásnak volt egy súlyos hibapontja: az alkalmazottak egy szót sem szóltak a magyar írástörténetről s a szállodai környezetben sem volt egyetlen rovásfelirat sem. Ha Ön ezt a nyaralási malőrt el szeretné kerülni, akkor - amennyiben javasolhatom - hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot!

2 megjegyzés:

  1. Yucatan félsziget. Tippeljünk mi van ott! Segítek: "A" lyuk. -becsapódási kráter.

    VálaszTörlés
  2. Yucatan félsziget. Tippeljünk, mi van ott! Segítek: "A" lyuk. Becsapódási kráter.

    VálaszTörlés